Φιλαρμονική Δήμου Προσοτσάνης

filarmonikiΗ Φιλαρμονική του Δήμου Προσοτσάνης ιδρύθηκε το 1905 με την επωνυμία «Αδελφάτο Φιλαρμονικής» και αποτελούσε το μόνο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο στην περιοχή μας.

Εκτός από την συμβολή της στην βελτίωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του εθνικού τους φρονήματος.

Μετά την κατοχή άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναδιοργάνωσή της, με αποτέλεσμα το 1954 να πάρει την μορφή νομικού προσώπου με την επωνυμία «Φιλαρμονική Δήμου Προσοτσάνης».

Στην αναδιοργάνωση αυτή συνέβαλλε τα μέγιστα ο αρχιμουσικός Πέτρος Βεληγιάντσος.
Από τότε μέχρι και σήμερα η Φιλαρμονική εμφανίζεται σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις των εθνικών επετείων, τοπικών και θρησκευτικών εορτών και συμμετέχει ενεργά στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.

Σε όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία της Φιλαρμονικής   πολλοί από τους μουσικούς της επάνδρωσαν επάξια τις στρατιωτικές μουσικές  όλων των μεγάλων μονάδων, Μεραρχιών και Σωμάτων.
Η μουσική στην Προσοτσάνη έχει ρίζες και παράδοση και σε όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία της Φιλαρμονικής όλες οι Δημοτικές αρχές ήταν αρωγοί στην προσπάθειά της.

Σήμερα η Φιλαρμονική του Δήμου Προσοτσάνης απαρτίζεται από 30 ενεργούς μουσικούς και 30 μαθητευόμενους και στεγάζεται σε ισόγειο κτίριο 100 τ.μ. που βρίσκεται στην αυλή του παλιού Γυμνασίου. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε το 1999 και έγινε σύγχρονο και λειτουργικό σε όλες τις φάσεις της μάθησης. Η υλικοτεχνική υποδομή βρίσκεται σε άριστο επίπεδο δημιουργώντας προϋποθέσεις για την φιλοξενία πολλών περισσοτέρων μαθητών. 

Το τμήμα των ενεργών μουσικών καλύπτει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου ενώ πλαισιώθηκε από παλαίμαχους μουσικούς που με το μεράκι τους, την εμπειρία τους και την διάθεσή τους δίνουν ιδιαίτερο χρώμα θυμίζοντας στους παλαιότερους μεγαλεία περασμένων δεκαετιών.

Αρχιμουσικός  της Φιλαρμονικής: Κωνσταντίνος Ναλμπάντης

 

Διαβάστηκε 1221 φορές